Wat je ademhaling over jou zegt

Geef jouw lichaam het juiste signaal met jouw ademhaling! Je ademhaling zegt namelijk veel over jou, hoe jij je voelt en hoe je in het leven staat. Met een rustige, gecontroleerde ademhaling, voel jij je meer in balans. Sterker nog: je bent meer in balans. Dus tijd om je daar bewust van te worden!

Lichamelijke klachten door ademhaling

Ademhalen gaat vanzelf, we hoeven er niet bij na te denken. Hierdoor zijn we meestal ook niet bewust van onze ademhaling. Dus ook niet als we het verkeerd doen.

Bij een inademing komt verse, zuurstofrijke lucht ons lichaam binnen. Ademen we verkeerd en te snel, dan verversen we de lucht te vaak, waardoor we minder zuurstof in ons bloed opnemen. Bij een uitademing komt koolzuurgas vrij, wat nodig is voor allerlei processen in het lichaam. Door te snel weer uit te ademen, gaat het koolzuurgas verloren. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten.

Geef het juiste signaal af!

Ook geven we ons lichaam een signaal met de manier waarop we ademen. Een rustige, gecontroleerde, ademhaling geeft aan dat alles onder controle is. Een onrustige ademhaling kan als waarschuwing worden geïnterpreteerd. Ons lichaam kan vervolgens vanuit het oerinstinct overgaan in overlevingsmodus en het bloed vooral nog naar de belangrijkste organen pompen. De kleinere bloedvaten krijgen minder bloed. Ook onze spijsvertering wordt niet als prioriteit gezien, waardoor onder andere maag-, darmproblemen of een slechtere stoelgang kunnen ontstaan. Andere lichamelijk klachten die we kunnen krijgen vanwege slecht ademen zijn: vermoeidheid, slecht slapen, een druk op de borst, onrust, concentratieproblemen, hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid; eigenlijk kunnen we nog wel even zo doorgaan.

Emotionele ademhaling

Stress is vaak de boosdoener van verkeerd ademen. Als we gespannen zijn, trekken we onze schouders op waardoor er minder ruimte is in de borstkast. Is het je wel eens opgevallen dat je adem verandert in een stressvolle periode? Probeer daar wel op te letten om bewust te worden van je ademhaling.

Ook andere emoties spelen een grote rol. Zo is er bij elke emotie een bepaalde ademhaling. Als we boos of verdrietig zijn, hebben we een hoge ademhaling. We gaan als het ware ‘bovenin’ ademen. De kunst is om ook op emotionele momenten de ademhaling zo snel mogelijk weer naar beneden te halen en tot rust te brengen. Des te sneller voel je je ook rustiger en beter. Dit is niet gemakkelijk, aangezien we het nooit anders gedaan hebben. We zijn nou eenmaal geneigd hoger te gaan ademen als we emotioneel zijn. Gelukkig is er (bijna) niks dat een beetje oefening niet kan oplossen. Goed ademen kunnen we onszelf aanleren!

Een gezonde ademhaling

Ademen we diep in, dan komt er beweging bij onze organen, wat heel gezond is. Ook moeten we goed op de uitademing letten. Deze hoort iets langer te zijn dan de inademing.

Bij een gezonde ademhaling benutten we al het potentieel van die ademhaling. Met onze hele romp en ook onze onderbuik beweegt mee. Ontspan de schouders en nekspieren en adem vloeiend. Wie dit bewust doet, het liefst óók in stressvolle of emotionele periodes, heeft grote kans zich lichamelijk en geestelijk beter te gaan voelen. Je voelt je over het algemeen rustiger, hebt een betere concentratie, wordt evenwichtiger en misschien zelfs zelfverzekerder. Is het proberen waard toch?

Hoe vaak we per minuut moeten in- of uitademen, is afhankelijk van de gemoedstoestand en fysieke inspanning. Wat dus in ieder geval belangrijk is, is dat de uitademing langer is dan de inademing.

Aan de slag met je ademhaling

Bewust zijn van de hoge ademhaling, is een goede eerste stap. Voel tot waar jouw ademhaling komt en voel hoe jouw ademhaling reageert op verschillende momenten. Merk je dat je hoog in je ademhaling zit? Probeer te ontspannen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar gelukkig kunnen we goed ademen gewoon leren. Het vergt oefening, maar levert ook ontzettend veel op.

Met ademhalingsoefening trainen we de ademhalingsspieren, waardoor we beter in staat zijn langer en beter te ademen. Het kan helpen om de lichamelijke klachten op te lossen, de hartslag omlaag te brengen en weer rustig te worden in een stressvolle periode.

Yogisan selecteerde de beste 5 ademhalingsoefeningen om te ontspannen, waarmee je aan de slag kan. Ook is het mogelijk hulp te zoeken van buitenaf. Zo zijn er ademcoaches die jou op weg kunnen helpen en samen met jou gaan zorgen voor rust.

Geef jezelf een paar minuten en kom tot rust.

a4works lid Jacqueline Huijs had een hele hoge ademhaling, wat een eyeopener was voor haar. Ze ging ermee aan de slag, kreeg er controle over en wilde anderen hier ook mee helpen als ademcoach. “Zodra het spannend wordt, heb ik mijn gereedschap nu altijd bij me en ben ik in staat mijn ademhaling naar beneden te brengen en daarbij de ook de rust.”

Lees meer over hoe Jacqueline weer controle kreeg over haar leven na heel wat vallen en opstaan.