Vandaag zeg ik ‘nee!’

Vind jij het lastig om ‘nee’ te zeggen? Je bent niet de enige! Maar het is zo belangrijk! Want hoe anders krijg je jouw regie en rust terug in al die overvolle dagen? Let op jezelf, alsjeblieft!

De wereld is onderverdeeld. Er zijn mensen die te weinig ‘nee’ zeggen; dit gaat ongetwijfeld ten koste van zichzelf. Want besef: elke keer als je ‘ja’ tegen iets zegt, zeg je ‘nee’ tegen iets anders. Iets wat jij graag had willen doen, of misschien wel je partner. Ook zijn er mensen die misschien wel te vaak ‘nee’ zeggen en vooral aan zichzelf denken. Zo erg is het toch niet om soms eens iets tegen je wil in te doen als je dan iemand kan helpen of blij kan maken? Je maakt jezelf er in ieder geval niet perse geliefder op. Maar er zijn ook mensen, die precies weten waar hun grenzen liggen. Die op het juiste moment luid en duidelijk ‘nee!’ zeggen, maar ook vaak genoeg wél bereid zijn om uit te helpen. Bij welke groep hoor jij? De eerste? Dan hebben we goed nieuws! Het kan namelijk best gemakkelijk zijn om bij de derde, onze overduidelijke favoriete, groep te gaan horen. Trek je keel maar eens open en zeg het: ´NEE!´ Nou, dit dus. Maar dan nu tegen de mensen om je heen.

Elke keer als je ´ja´ tegen iets zegt, zeg je ´nee´
tegen iets anders! Iets wat jij misschien zelf veel
liever had willen doen

Probeer het zelf maar!

We begrijpen het wel hoor. Je bent van nature een helper en wil geen mensen in de steek laten of teleurstellen. Toch is het zo gevaarlijk om teveel hooi op je vork te nemen. Er kan uiteindelijk namelijk een burn-out ontstaan, een depressie of gewoon een leeg, somber en energieloos gevoel. Of misschien ben je wel geregeld geïrriteerd op jezelf, omdat je steeds weer je belangrijke me-time inlevert om toch weer iemand uit de brand te helpen. Ook dat is niet de bedoeling; wij houden meer van zelfliefde! Maak je niet druk om wat anderen van je denken en besef dat ‘nee’ zeggen, respect voor jezelf hebben is! Heb jij dat nog niet genoeg? Wij geven jou tips om jouw gewoonte om alles maar gewoon te doen – op je werk of privé – af te leren. Beloof je ons dat je het probeert?

8 tips om ‘Nee!’ te zeggen:

  1. Besef je altijd dat je ‘nee’ zegt tegen een vraag, niet tegen de persoon zelf. Je wijst niemand af door er een keertje niet voor iemand te zijn!
  2. Neem standaard een denkpauze voordat je antwoord geeft. Zeg: “Ik kom erop terug.” Dit geeft jou de tijd om alles op een rijtje te zetten voordat jezelf anders weer in allerlei bochten moet wringen.
  3. Ook als er niks in je agenda staat, mag je ‘nee’ zeggen. Je hebt recht op een avond niks doen. Sterker nog, dit heeft iedereen nodig! Begrijpt die persoon dat niet, dan is dit niet jouw probleem, maar van die andere persoon. Denk aan jezelf.
  4. Je hoeft geen verklaring te geven. Een simpele ‘nee’ is vaak al voldoende en komt krachtiger over dan wanneer je er zenuwachtig een reden achteraan gooit! Zeg bijvoorbeeld: “Sorry, ik heb andere prioriteiten op het moment” of “Een ander keertje, oké?!”.
  5. Meningen zijn er om te veranderen. Heb jij helaas geen denkpauze ingelast en toch te snel ‘ja’ gezegd? Laat zo snel mogelijk weten dat het bij nader inzien niet uitkomt. Door het uit te stellen kwel je jezelf onnodig en bovendien kan de andere er dan geen rekening meer mee houden. Er is voor jezelf niks zo vervelend om het berichtje: “Hoe laat morgen?” te ontvangen als je nog moet afzeggen (en je allang weet dat je gaat afzeggen).
  6. Wordt iemand zelfs boos op je omdat jij eindelijk voor jezelf opkomt of ben je bang dat iemand boos wordt? Stel jezelf dan de vraag: wat is erger? Dat de ander even teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin in doet? Wij weten het antwoord wel hoor!
  7. Let op je lichaamstaal. Wil jij ‘nee’ zeggen, straal het dan ook uit! Kijk iemand aan, ontspan je, sta rechtop en zeg het duidelijk! Zo voorkom je dat ze je gaan overhalen en je alsnog ‘ja’ zegt.
  8. Maak een overzicht. Wat geeft je energie, wat kost je energie? Wat vind jij écht belangrijk in het leven en waar steek je nu al je tijd in? Zet op papier hoe je jouw leven wil indelen en schrijf je to do’s op. Als het op papier staat, is het gemakkelijker je eraan te houden. Zie je dus dat je dagen al te druk zijn? Dan kun je gewoon zeggen: “Nee sorry, dat haal ik niet.” Als je, zoals in stap 2 omschreven, altijd een denkpauze inlast, wordt het nu heel gemakkelijk om ervan af te zien. Pak je checklist er gewoon bij en kijk of deze vraag het waard is om jouw kostbare tijd en energie in te steken.

Sterker & energieker

Het is voornamelijk een kwestie van streng zijn voor jezelf en gewenning. Jouw nieuwe manier van in het leven staan is in het begin even lastig, maar je gaat merken dat je steeds gemakkelijker ‘nee’ zegt. Ook jouw omgeving zal dit merken en snel genoeg accepteren dat ze niet meer álles voor elkaar krijgen bij jou. Lukt het je? Dan zul je je sterker voelen en je energie zal toenemen. Heerlijk!