Waarom social distancing helemaal zo slecht nog niet is…

Natuurlijk hadden we het liever anders gezien. Maar in het kader van de Positieve Gezondheid, willen wij graag ook het positieve uitlichten van deze situatie en social distancing.

Sparen voor….

Pretpark uitjes, etentjes, verjaardagsfeesten.. Je kan in deze maanden een hoop geld besparen. Wat wil jij, of willen jullie, al heel lang, waar jullie uiteindelijk toch maar laten? Misschien is nu een mooie tijd om het geld opzij te zetten en deze ‘droom’ te verwezenlijken.

Nooit te oud om te leren

Heb jij het gevoel van verveling al ervaren deze quarantaine? Kleine kans. Maar mocht het toch komen of heb je gewoon tijd over? Is er iets dat je altijd al wilde leren? Een vreemde taal bijvoorbeeld? Websites bouwen? Lastige wiskundige formules? Programmeren? Naaien? Bloemen schikken? Yoga? Ontwerpen? Een instrument? Dit is je kans. Er staan zo ontzettend veel filmpjes en (gratis) trainingen online. Kies iets leuks uit, ga aan de slag en ontwikkel jezelf.

Kom maar op, goddelijk lichaam

Over online gesproken.. Er zijn ook een hoop sportprogramma’s gratis te volgen/vinden. Wil jij niet alleen met een lekker gezond kleurtje, maar ook met strakke buik en billen uit de quarantaine komen? Daar hoef je geen uren voor te sporten. Neem bijvoorbeeld 2 of 3 keer per dag 10 minuutjes de tijd om wat oefeningen te doen (misschien wel in de zon). Maak een schemaatje voor jezelf: welke lichaamsdelen wil jij aanpakken? Schrijf een paar oefeningen op en herhaal deze dagelijks. Omdat je toch thuis bent, kun je deze gemakkelijk tussendoor doen.

Bonding time

Je kent ze wel, die plaatjes en filmpjes waarbij de man en vrouw elkaar niet meer kunnen luchten in huis. Maar in real life is dit niet het geval, toch? Misschien is het weer even wennen om dag-in-dag-uit op elkaars lip te zitten, maar het is ook een mooie kans om weer tot elkaar te groeien. En natuurlijk om eventueel extra tijd met de kids door te brengen. Ergens ook weer heel fijn toch, dat samen zijn?!  ♥

En merk je ook dat, ondanks je niet bij familie en vrienden op bezoek kan gaan, er toch intensief contact is? In deze tijd kom je er opnieuw achter wat jouw familie en vrienden voor jou betekenen en hoe hecht jullie zijn. Even (video)bellen met je ouders, broer of zus voelt zó goed! Normaal sta je daar misschien minder bij stil.

Tijd voor jou

Je rent altijd maar rond, soms vlieg je zelfs. Echt tijd voor jezelf neem je niet vaak genoeg. Daar kun je nu verandering in brengen. Probeer nu de nodige momentjes voor jezelf te pakken en te genieten. De kunst is niet alleen om nú tijd voor jezelf in te bouwen, maar om dit structureel in te lassen in jouw leven. Je hebt nu meer nadenk-tijd. Hoe kun jij jouw leven zo inrichten dat jij die momentjes voor jezelf kan blijven pakken, ook na de coronacrisis? Je hebt dit nodig.

Dus, creatief bezig zijn, ál je ideeën eindelijk eens op papier zetten, je hoofd leeg maken door plantjes in te planten, puzzelen, in bad met de kaarsjes aan, wandelen, bakken, netflixen, luieren, lezen, bloemen plukken, het huis herinrichten, sporten… Doe gewoon even wat jíj wil.

De kans om mensen te verrassen

Je sociale leven staat op een zeer laag pitje. Het is niet echt de bedoeling zomaar op bezoek te gaan en zeker bij ouderen blijf je weg. Maar wat wél kan: een plantje op de stoep zetten, een kaartje of foto door de brievenbus gooien, je kind een tekening laten maken, een ontbijtje bestellen of bezorgen voor en bij je ouders, een taart bakken en stukjes langsbrengen bij vrienden, buren of familie… Juist in deze tijd is het extra bijzonder om verrast te worden en om iemand te verrassen.

Extra zon tijd!

De weergoden zijn met ons. We hebben in onze quarantaine al gigantisch veel zon gezien en inmiddels zijn de temperaturen flink opgelopen. Een unicum, deze hitte in april. Het is alsof wordt aangevoeld dat wij wel wat extra positiviteit kunnen gebruiken.

Tanning, tanning, tanning

Aan de zonnebank hoef je nu zeker geen geld uit te geven. Maar goed ook, want goed is het niet voor je. Wat wel? Juist! Vitamine D van onze lieve zon. Normaal zit je (waarschijnlijk) de hele dag binnen. Omdat je nu minder (sociale) plannen hebt, kun je misschien ook best ’s avonds dat extra uurtje werk inhalen. Of heerlijk buiten lunchen met je snoet richting de zon.

Normaal heb je vooral de weekenden om te zonnen. Je gaat al snel iets te lang liggen om wat extra kleur te pakken. Maar om langer plezier te hebben van je bruine huid, kun je beter geleidelijk aan je huid blootstellen aan de zon. Je moet juist langzaam bruin worden, zodat het zelfbeschermend mechanisme wordt aangesproken. Door het gebrek aan sociaal leven buitenshuis, heb je meer ruimte om dagelijks een half uurtje bak-tijd in te plannen. Nu ziet niemand je, maar zodra we weer vrij zijn, zullen ze versteld staan van je schoonheid 😉

Keukenprins(es) spelen

Koken kan heel leuk en rustgevend zijn. Maar je moet er wel tijd voor hebben. YES, dat heb je nu! Struin (eventueel samen met je kinderen) het internet en de kookboeken af, opzoek naar lekkere, nieuwe gerechtjes. Altijd fijn om gerechten te ontdekken die in de smaak vallen. Liefde gaat door de maag, zeggen ze. Dus lekker eten zal zeker voor extra sfeer en liefde zorgen <3

Extra lief zijn voor elkaar

In alle drukte van het dagelijks leven, vergeten we nog wel eens lief te zijn voor elkaar. Niet alleen voor onze eigen familie, maar wat dacht je van die oude buurtjes een paar huizen verderop? Normaal komt er een vluchtige ‘hoi’ waarna je vervolgens snel doorloopt. Grijp nu de kans om extra lief te zijn voor anderen. Stop bijvoorbeeld een kaartje in de brievenbus. Vraag of je iets voor ze kan meenemen uit de supermarkt. Breng het oud papier van ze weg, als je toch al die kant op gaat… Die kleine gebaren geven jouw buurtjes én jouzelf een super fijn gevoel. En misschien ook wel goede karma 😉.

We redden de wereld

Who’s gonna save the world tonight? Who’s gonna bring it back to life?’ ♩
Nou, jij, ik, wij. Wij zijn de wereld aan het ‘redden’. Hoe? Door thuis te zitten, de weg niet of nauwelijks op te gaan met de auto, niet in het vliegtuig te stappen, geen boottochten te maken enz. In Venetië is het water (sinds een eeuwigheid weer) zo schoon, dat je de vissen ziet zwemmen. Over de hele wereld (in coronalanden), dus ook in Nederland, gaat de luchtkwaliteit vooruit. De co2 uitstoot en andere broeikasgassen nemen langzaam af. De natuur kan eindelijk weer wat ademen en zich beetje bij beetje herstellen. Hopelijk kunnen we dit ook vasthouden na corona.

Draag jouw steentje bij aan het milieu

Ben je milieubewust? Zo nee, dan heb je nu alle tijd om er rustig over na te denken hoe jij een steentje kan bijdragen om de wereld een nóg mooiere plek te maken en vooral ook te houden voor jouw achter-achter-achter kleinkinderen. Het hoeft ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Deze kleine dingen dragen bijvoorbeeld al bij aan een gezonder milieu:

 1. Poets je tanden onder de douche om water te besparen (én tijd: win-win)
  Hetzelfde geldt voor plassen onder de douche trouwens 😉
 2. Stap wat vaker op de fiets in plaats van in de auto. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je tot een bepaald aantal kilometer of boven een bepaalde temperatuur, altijd op je fiets stapt. Uiteraard ook goed voor jouw eigen gezondheid. (weer een win-win)
 3. Rijd niet als een kip zonder kop weg, maar denk eerst na over de route die je gaat afleggen. Combineer bezoekjes aan de bakker, supermarkt, postbus in plaats van een paar keer onnodige kilometers af te leggen. Goed voor benzine en je portemonnee dus! (win-win)
 4. Is jouw telefoon of computer opgeladen? Snel uittrekken dan, en niet de hele dag en nacht laten laden. Zo gaat jouw batterij ook nog eens langer mee. (win-win)
 5. Schilder je dak wit. Je verlaagt je energiefactuur met 20 tot 40 procent. Je hebt nu toch niks te doen toch? 😉 (win-win)
 6. Koop alleen nog maar kreukvrije kleding. Maak strijken overbodig en bespaar (jouw) energie.  (win-win)
 7. Drink water uit de kraan in plaats van uit flessen en bespaar zo enorm veel nutteloze verpakkingen (en geld) per jaar. Of kies voor hervulbare flessen. (win-win)
 8. Lastig kiezen? Kies áltijd het product met de minste verpakking. Is meteen ook minder troep om weg te gooien. (win-win)
 9. Haal de prullenbak in de keuken weg. Hier gooi je gemakkelijk alles bij elkaar, in plaats van het te scheiden. Zet in de kelder, je opberghok of in de garage verschillende afvalbakken om bewust te sorteren. Zo zet je ook weer wat extra stappen op een dag. (win-win)
 10. Download de afvalscheidingswijzer en zie meteen welk afval tot welke categorie behoort. Soms weet je het gewoon even niet. Nu hoef je niet meer te gokken. Je hoeft helemaal niet meer na te denken zelfs, heerlijk. (win-win)

Wij mogen wél naar buiten

Ook zo dankbaar dat wij wél de natuur in mogen? Een total lockdown zou zoveel zwaarder zijn. Wees daar dan ook vooral bewust van. Wij mogen lekker sporten, wandelen, op een bankje in de zon gaan zitten. En dat in een schonere lucht. Wij krijgen extra kans om Positief Gezond te zijn.

Zie je, de coronacrisis brengt niet alleen negatiefs met zich mee. Het is een kans om wat meer tot rust te komen, na te denken, te genieten van de kleine dingen. Doe dit dan ook. Grijp deze mogelijkheid met beide handen aan en zorg voor jouw eigen Positieve Gezondheid.