Van waarde door wie je bent, niet door wat je doet!

Alles over Repairing Balance

Repairing Balance, al van gehoord? Personal coach Jan Gooren (Repairing Balance Limburg) vertelt
je graag alles over deze relatief ‘simpele’ coaching methode.

Welke overtuigingen heb jij die jou belemmeren? Iedereen creëert in zijn gevoel overtuigingen in het onderbewustzijn. Dit gebeurt voornamelijk tussen 0 – 8 jaar, omdat je dan het meest kwetsbaar bent. Een kind loopt vast in gevoel als hij niet krijgt wat hij nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan liefde, erkenning en aandacht. Om dit niet te voelen, zal hij vanzelf een soort compensatie systeem opbouwen en zal hij denkpatronen en strategieën aanleren die hij zelf bedenkt, om zich toch goed te voelen. En om niet te hoeven voelen. Dit heeft grote impact op latere leeftijd – op de middelbare school, het studentenleven, de familieband, het gezin, de carrière… Dit noemen we het niet-ontwikkeld-kind-gevoel. Ben of ken je een controlefreak, een pleaser, het slachtoffer-type of iemand met een eigenwaarde probleem? Dat gedrag komt natuurlijk ergens vandaan; vaak komt het voort uit iets dat iemand zelf niet heeft gekregen. Deze mensen denken dat ze van waarde zijn door wat ze doen, maar dat is niet zo. Je bent van waarde door wie je bent!

Just deal with it. Nou, nee!

Wat is er met jouw gevoel gebeurd? Dat moet onderzocht worden. Want heb je dat inzicht, dan kun je in beweging komen. Repairing Balance is een coaching methode en visie die jou helpt overtuigingen om te buigen. De ‘simpele’ coaching techniek werd bedacht door Berry Rijkers. Hij kampte met extreme angsten en liep hierdoor vast in zijn leven. Overal waar hij kwam hoorde hij hetzelfde: leer er maar gewoon mee leven, just deal with it. Maar nee. Daar nam Berry geen genoegen mee! Want een mens wordt niet geboren om vast te lopen. Dus vroeg hij zich af wat de route was van zijn angst. Hij ging zichzelf bestuderen en analyseren en begon patronen te herkennen. Jan: “Hij wist dat als hij de route wist, hij de weg naar buiten ook zou vinden.” Dus coachte Berry zichzelf en ontwikkelde hij een nieuwe, succesvolle, methode om mensen te coachen. “Repairing Balance is een eenvoudige manier om te kijken naar het gevoel en gedrag. Het is heel concreet en herkenbaar, geeft inzicht en maakt bewust. Via Repairing Balance zie je in wat er met je gevoel gebeurt (is). En zodra je bewust bent, kom je vroeg of laat in beweging”, legt Jan uit.

Niet meer vechten met de beren

“Laten we teruggaan in de tijd”, zegt Jan. “Terug naar de oermensen.”
Ze leefden in enorme angst voor beren. Maar tegelijkertijd hadden ze de beren nodig. De beer was dus super gevaarlijk én super belangrijk. Alleen door het vangen van beren konden ze overleven. Maar ze moesten ook zoveel mogelijk uit de buurt blijven en zich veilig terugtrekken in grotten, was hun overtuiging. Ze voelden onrust, spanning, onzekerheid, onveiligheid, wantrouwen en verdriet, wat enorm veel energie kostte. Generaties lang bleven ze vechten met en vluchten voor de beren. Ze gaven hun angsten en overtuigingen door aan hun kinderen, generatie na generatie. Tot er iemand kwam die bleef stilstaan, in plaats van ook weg te rennen. Hij wilde niet in angst leven, hij wilde het anders! Hij stelde vragen, zag dingen en kreeg inzicht. Waarom zoveel energie verspillen aan vechten met de beren, waarom niet gewoon een kuil in de grond met takken eroverheen? Of meerdere kuilen en zo een veilige zone creëren om zonder angst te leven? Vanaf toen konden kinderen buiten spelen in plaats van te verstoppen in de grotten. De oermensen kregen energie, voelden rust, ontspanning, zekerheid en veiligheid. Jan: “De oermensen hadden nooit gedacht dat het anders kon. Mensen die bij ons komen hebben dat ook. Maar het kan dus wel!”

a4works bestaat uit verschillende professionals in verschillende richtingen. Denk aan loopbaancoaching, jobmarketing, personal branding, re-integratie & outplacement, personeelszaken, energiebalans, vitaliteit, stressmanagement, mindfulness, ondernemerscoaching. Regelmatig worden bijeenkomsten georganiseerd, waarin steeds weer een ander a4works lid aan het woord komt en meer uitleg geeft over zijn of haar vakgebied.

Wat gebeurde er? Iemand: 1. Bleef stilstaan 2. Ging vragen stellen 3. Kreeg inzicht 4. Werd bewust 5. Maakte een juiste beweging 6. Zorgde voor balans. “En dat is nou precies wat we doen bij Repairing Balance”, legt Jan uit. “Tijdens de coaching kom je erachter dat jouw overtuiging niet de realiteit is. Dat waar jij zo bang voor bent, helemaal niet gebeurt. En dat het alleen jouw gevoel is.”

Lijn 1: ontwikkeling – lijn 2: gevoel

Bij Repairing Balance worden jouw gevoel, denken en compensatie strategieën gemeten. Dit gebeurt via vragenmetingen, waarvan de resultaten worden uitgewerkt in een grafiek gebaseerd op 2 lijnen: de ontwikkeling en het gevoel. De breekpunten die ooit ontstaan zijn, de stukjes angst en de erin geslopen (onterechte) overtuigingen – de zichtbare krommingen op de lijn – die worden aangepakt.

Het coaching traject is ingedeeld in drie verschillende fases: de onderzoeksfase (inzicht), de herstelfase (sturing leren geven) en afsluitfase (zelfsturing). Waar een doorgaans coaching traject stopt na het eerste deel, de onderzoeksfase, komt Repairing Balance dan echter pas net kijken. Vooral de herstelfase is essentieel. Gedrag, overtuigingen en gedachten worden afgeleerd en aangepast. Dit door extra bewustwording, het nemen van verantwoordelijkheid en leren omgaan met spanningen en verandering.

Een leven lang zittend op een ballon

De bijeenkomst wordt afgesloten met een oefening. Iedereen krijgt een ballon, mag deze opblazen en erop gaan zitten. Angstige blikken in de ruimte. Want die ballon gaat kapot springen onder je billen. Toch? Nee. Je bent daar bang voor, dat is jouw overtuiging. Maar er gebeurt helemaal niks, je zit zelfs lekker op die ballon. Jan: “Veel mensen voelen zich hun leven lang alsof ze op een ballon zitten. En dat kost zo veel energie!” a4works-lid Femke: “Maar wat is ook het ergste wat er kan gebeuren? De ballon zegt ‘boem’, en wat dan nog?” Ja, en dat geldt dus ook voor jou en jouw (onnodige) angsten!

Ook benieuwd naar de Matrixmethode? Binnen één gesprek van je angsten af zijn!

a4works wil graag zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan helpen. Dat begint bij ontdekken wat iemand eigenlijk écht wil. Eén van de projecten die gericht is op het vinden van (betaald) werk, is Klaar voor Werk. Lees er meer over!