Positieve Gezondheid, het is eigenlijk alles!

Positieve Gezondheid: het lijkt heel simpel. Dat is het ook. Maar het is ook juist weer zo ingewikkeld. Zowel het begrijpen van die twee eenvoudige woordjes, als het toepassen ervan in het dagelijkse leven. Wat is Positieve Gezondheid nou écht?

Zie jij die maan?

Positieve Gezondheid, het is de mate waarin iemand in staat is zijn eigen regie te voeren en veerkrachtig om te gaan met de gebeurtenissen in het leven. Niet de ziekte of omstandigheid is bepalend, maar de manier van het ermee omgaan. Oké, mooi gezegd, maar wat is Positieve Gezondheid nou écht? Majelle Panis, voorzitter van a4works en tevens ambassadeur van de Positieve Gezondheid legt uit: “Het is, denk ik, eigenlijk alles wat jou gelukkig maakt en waar je dankbaar voor bent. Het is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Het gaat om de grote dingen in het leven en hoe jij ermee om weet te gaan. Bijvoorbeeld bepaalde gebeurtenissen, je werk of familie. Maar net zozeer om de kleine dingen die jou gelukkig maken. Een mooie maan of sterrenlucht, sneeuwvlokjes, kerstversiering, zonsondergang, een warme zomeravond, de geur van houtskool en noem maar op. Alles wat jou een gevoel van geluk kan geven. De vraag is alleen of jij daarbij stil staat. Zie je die maan écht en sta je stil bij de schoonheid ervan? Laat jij jouw geluk binnen? En sta je wel eens stil bij waar je allemaal dankbaar voor bent? Het besef van wat je wél hebt en wat er wél is, in plaats van niet. Dat is Positieve Gezondheid. Een positieve focus op het leven. Want waar je aandacht aan geeft, groeit. Dus geef jij aandacht aan het positieve, dan zul jij dat ook aantrekken.”

Positieve gezondheid is alles

De stiekeme saboteur

Hoe gaat het nou echt met me? Met die vraag begint het. En om deze te kunnen beantwoorden zul je moeten inzoomen en graven door vragen (aan jezelf) te blijven stellen. Hoe sta ik in het leven? – wat gaat precies goed? – wat maakt me blij? – wat is echt belangrijk voor me? – wat wil ik graag? – wat kan ik doen? – wat houdt me tegen? – wat heb ik nodig om het toch te doen? Zo komen remmende factoren, stiekeme saboteurs en bepaalde levenspatronen naar boven waarmee je aan de slag kan. Om die remmende factoren en stiekeme saboteurs uit te leggen, kijken we naar Annet. Annet wil meer structuur in haar leven. Ze houdt van relaxen, wijntjes, series, en het liefst met iets lekkers erbij. Zo vult ze veel van haar dagen en avonden. Bijna allemaal zelfs. Ze weet dat dit ook anders kan, maar haar gebrek aan discipline houdt haar tegen (remmende factor). Elke keer valt ze terug in haar oude patronen. Dit uit angst voor verandering, want haar leven voelt nu zo vertrouwd (stiekeme saboteur). Majelle: “Het lastige is dat Annet, en alle anderen, zichzelf verwijten, terwijl het heel logisch is dat je iets niet meteen omgegooid krijgt. 95% van ons gedrag is op de automatische piloot. Je brein en lichaam zijn geprogrammeerd om ‘het oude’ in stand te houden. Wil je dus verandering inbrengen, dan heeft dat een hoop aandacht en tijd nodig. Het opnieuw programmeren van je brein, kost nou eenmaal energie – hoe graag je het ook wil. Hulp van buitenaf kan een extra zetje geven om toch door te zetten.”

Jij bepaalt!

Positieve gezondheid is op basis van vrijwilligheid. Niks moet. Mensen willen oprechte aandacht en interesse, ze willen niks opgelegd krijgen. Ze willen het gevoel hebben dat naar ze geluisterd wordt, dat ze begrepen worden. “Wordt jou – met goede bedoeling – aangeraden iets te doen. Of dat nou afvallen is, of meer bewegen, stoppen met roken, minder drinken, socialer zijn of het opsporen van emotionele zaken, dan heeft dat vaak weinig zin. Want de intrinsieke motivatie ontbreekt, omdat het vanuit iemand anders komt. Het is dan lastig vol te houden”, legt Majelle uit. “Door de vraag ‘wat wil jíj?’ centraal te stellen, kom je direct uit bij iemands intrinsieke motivatie.” In de Positieve Gezondheid kies je dan ook zelf waarmee je aan de slag gaat om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. Dit staat nog wel eens lijnrecht tegenover de aanpak en visie van professionals. Soms lijkt het beter eerst een ander probleem aan te pakken. Komt iemand met ongezonde levensstijl bijvoorbeeld bij de huisarts voor hartproblemen? Dan wordt hem sterk geadviseerd gezonder te leven. Dat de dieperliggende oorzaak van zijn leefstijl komt door stress vanwege geldproblemen, weet niemand. Daar zou hij dan ook liever zijn aandacht op richten om weer rust in zijn hoofd te krijgen. Andersom kan ook: hij moet een verplicht programma volgen om met geld om te leren gaan. Maar wat hij echt wil is weer gezond zijn en zijn gevoel voor eigenwaarde terugvinden. Majelle: “Er zijn meer manieren om tot een oplossing te komen. Iedereen moet zijn eigen route bepalen, omdat de motivatie en de kans van slagen dan het grootst is. Pak je het ene aan, dan komt het andere later vanzelf zodra de eerste successen zijn behaald!”

“Positieve Gezondheid gaat ook om de kleine dingen die jou gelukkig maken. Een mooie maan of sterrenlucht, sneeuwvlokjes, kerstversiering, zonsondergang, een warme zomeravond, de geur van houtskool…”

Dankbaarheid

Dankbaarheid speelt ook een grote rol in de Positieve Gezondheid. Een gevoel van dankbaarheid zorgt voor positieve gevoelens en maakt het gemakkelijker op het positieve te focussen. Wat heel belangrijk is, omdat waar je aandacht aan geeft, groeit.
Dankbaarheid kun je creëren, maar voor iedereen werkt dat anders. Je kan bewust nadenken over waarvoor je dankbaar bent. Je kan het hardop uitspreken, denken of opschrijven. “Zelf ben ik geen schrijver, dus sta ik elke avond voor het slapen gaan even stil bij waar ik dankbaar voor ben. Dit creëert een extra gevoel van dankbaarheid en maakt me heel bewust.” Dankbaarheid is niet alleen iets dat je voelt, je kan het ook tonen. Dit door bijvoorbeeld complimentjes te geven. Hoe klein dan ook, je kan een ander hier gelukkig mee maken en laten merken dat je dankbaar bent. “Natuurlijk wel alleen oprechte complimenten hoor. Anders komt het niet binnen. Na een gemeend complimentje zie je vaak iemand opbloeien, dat voelt goed.”

Samenvattend kunnen we stellen dat de Positieve Gezondheid enorm breed is. Je raakt er bijna niet over uitgepraat. Het is eigenlijk alles. Alles kan voor jou Positieve Gezondheid zijn, als het jou op de een of andere manier kan raken. Ook is de Positieve Gezondheid het onderzoeken van je eigen leven, het aanpakken van belemmeringen en alle mogelijke manieren aangrijpen om jouw geluk in het leven te versterken.

Soms kun je niet meteen al het geluk zelf vinden. Gelukkig zijn er mensen die jou in de juiste richting kunnen helpen.

Benieuwd naar wat Positieve Gezondheid voor iemand persoonlijk kan betekenen? Lees hoe Majelle het toepast in haar eigen leven en de beren op de weg verslaat!