Positief Gezonde dagen

Nieuwe a4works leden volgen een tweedaagse workshop Positieve Gezondheid. Na afronding gaan zij zelf aan de slag met deze gezonde werk- en leefwijze. Tevens passen zij de opgedane kennis toe om mensen verder te helpen naar een betekenisvol leven. We nemen een kijkje bij de workshop!

Een prachtig huis, gelegen in het rustgevende Limburgse dorp Wessem, vormt de basis van de twee workshopdagen. De bewoonster, Mirjam van der Meij, opent vriendelijk de deur en geeft een warm welkom. Koekjes, fruit en genoeg koffie staat klaar om de dag met frisse energie te starten. Na een korte voorstelronde start het volle programma. We duiken dieper in de stof: Positieve Gezondheid, wat houdt dat dan precies in?

‘Het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionële uitdagingen van het leven’

Zo volgt de richtlijn. In de Positieve Gezondheid staat de mens centraal, niet de ziekte of diagnose. Je wordt in jouw krachten aangesproken, niet in eventuele tekortkomingen. Dat staat vast. Maar wat Positieve Gezondheid voor jou zelf precies betekent, is vrij in te vullen. Een betekenisvol leven? Zingeving? Doen wat jou gelukkig maakt? Genoeg sporten en gezond eten? Een fit lichaam? Leuke sociale contacten? Je grenzen aangeven? Misschien wel van jezelf houden… Het valt allemaal onder de Positieve Gezondheid en je bepaalt zelf wat voor jou – op dit moment – belangrijk is. Met behulp van een speciaal spinnenweb, kun je meten waar jouw prioriteiten liggen. Waar sta je in het leven en waar wil je nog aan werken?

Wat is jouw uitdaging?

Lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren. Waar ligt voor jou nog een uitdaging? Doordat we het spinnenweb voorafgaand aan de workshop hebben ingevuld, zien we gemakkelijk terug waar onze ‘pijnpunten’ liggen. Daarmee gaan we aan de slag. We kiezen één onderdeel van het spinnenweb uit en formuleren onze eigen actiewens. Waar wil jij aan werken de komende tijd? We vertellen onze ‘buddy’ meer over onze uitdaging. De taak van de buddy: luisteren en laten uitpraten. Het andere gesprek voeren. Vervolgens worden concrete actiepunten vastgesteld: wat besluit je en hoe ga je dit doen?

“Maak een compliment
en mensen zullen groeien”

“Luister twee keer zoveel dan dat je praat”, “zet je oordeel opzij”, “Heb vertrouwen in de ander”, “Maak een compliment en mensen zullen groeien”, deze quotes worden door de groep uitgepikt als essentiële onderdelen van de Positieve Gezondheid en het voeren van “het andere gesprek”. Aan de hand van eigen voorbeelden en ervaringen komen gesprekken op gang, geheel gebaseerd op de Positieve Gezondheid, en ontstaat een bijzondere verbinding en vertrouwensband tussen de deelnemers. Er is sprake van een zogenaamde ‘veilige leeromgeving’. Persoonlijke verhalen worden zonder aarzeling gedeeld, waar vervolgens respectvol, maar eerlijk op wordt gereageerd. De betekenis van Positieve Gezondheid voor onszelf wordt steeds duidelijker. We hebben deze dag dieper naar onszelf gekeken en elkaar advies gegeven. Hiermee, en met de actiepunten gaan we aan de slag. Met je buddy blijf je in contact over hoe het loopt; het is een extra duwtje in de rug.

Week 2 

Een week later, zelfde tijd, zelfde plek. Allemaal zijn we aan de slag gegaan met onze actiewens. Hoe dat gegaan is? Tja, lastig! Je kan niet zo één, twee, drie je leven omgooien binnen een week. Maar wat al gauw duidelijk wordt, is dat de basis in ieder geval gelegd is. De komende tijd zal hard worden gewerkt aan wensen als: meer tijd voor jezelf, meer zelfliefde, leren loslaten.

spinnenweb positieve gezondheid

Het andere gesprek

Tijd om ‘het andere gesprek’ verder uit te diepen. We bespraken afgelopen workshop al het een en ander en kregen de opdracht met iemand in onze omgeving het andere gesprek te voeren, via het spinnenweb. We bespreken de meest verrassende bevindingen, doorlopen de moeilijkere puntjes en denken na over over verbeterpunten. Een stilte laten vallen hier en daar, is bijvoorbeeld zo slecht nog niet. Je bent al gauw geneigd een stilte snel te vullen. Maar als je niks zegt, pakt de ander het gesprek vaak verder op en gaat nog dieper ergens op in. Dit merk je pas als je aandachtig luistert, en niet probeert in te vullen voor de ander. Waar mensen in een gesprek wel vaak toe geneigd zijn.

Het andere gesprek voeren,
dat doe je zo:

 • Je stelt open vragen
 • Je luistert aandachtig
 • Je neemt de tijd voor de ander
 • Je stelt je positief op
 • Je zet je oordelen opzij!
 • Je hebt vertrouwen in de ander en laat dit merken
 • Je komt erachter wat de ander nodig heeft
 • Je staat open voor het gesprek, zonder te sturen
 • Indien nodig en gewenst, kom je samen tot een actiewens- en punt
 •  Je maakt (eventueel) gebruik van het actiewiel:

  Hoe gaat het nu?
  Wat wil je?
  Wat kun je?
  Wat besluit je?
  Wat maakt dat je het niet gaat doen?
  Wat heb je nodig om het toch te doen?

Wat wil jíj?

Het is een mooie dag. We gaan naar buiten en kiezen een partner. We blinddoeken elkaar en lopen een rondje. De ander wijst de weg en zorgt ervoor dat het juiste pad bewandeld wordt. Na afloop komt de vraag: wie heeft positief gezond begeleid? Allemaal gaven we de ander een veilig gevoel, wat erg belangrijk is. Ook in een gesprek! Toch springt er één iemand uit. Zij stelt namelijk de vraag: welke richting wil jij op? ‘Wat wil jij?’, een onmisbare vraag in de Positieve Gezondheid!

Waar sta jij?

De cijfers 1 t/m 10 liggen op de grond. Welke score geven wij; waar staan wij nu? Hoe zin- en betekenisvol is ons leven op dit moment en waarom? De cijfers 7 t/m 9 worden in beslag genomen. We zijn al ver tevreden over onze Positieve Gezondheid, maar er is ruimte voor verbetering. Daar gaan we aan werken. Zo gezond mogelijk zijn; zo positief mogelijk zijn. En natuurlijk: zo gelukkig mogelijk zijn!

Wil jij ook anders in het leven staan, meer zingeving in je leven of mensen helpen aan een betekenisvol leven? Wil je meer weten over de Positieve Gezondheid of deelnemen aan een workshop? Neem contact met ons op!