Het zit tussen je oren. Dus weg ermee.

Alles over de Matrixmethode

Kort, krachtig en snel. Problemen tussen de oren inzien,
oplossen én voorkomen – en dat op een super eenvoudige wijze.
De Matrixmethode – lees er alles over!

Personal- en Re-integratiecoach Thea Coumans (Repairing Balance Limburg) werkt met de Matrixmethode en vertelt ons met liefde en plezier meer over deze coachingsmethode. De kernwoorden zijn: kort, krachtig en snel. Hoe kun je iets uit je geheugen terugbrengen, de negatieve lading eruit plukken, er een nieuwe wending aan geven en het positief in je hoofd opslaan?

Maak het beeldend

Visualiseren speelt een grote rol in de Matrixmethode. Dus: iets beeldend maken in je hoofd. Thea: “Mensen zien beelden, bewust of onbewust. Die beelden kunnen we zelf creëren. Als we het maar voor ons zien.” Via de Matrixmethode kun je jouw hoofd opruimen en zo meer rust ervaren. Ook kan de methode helpen emoties, angsten en eventueel zelfs trauma’s te verwerken. Thea: “Je ruimt een vervelende ervaring op door het negatieve plaatje in je hoofd uit te gummen. Mensen zijn vaak bang dat ze hierdoor iets kwijtraken, maar dat is niet zo. Want je vervangt de beleving; je geeft er een nieuwe lading aan. Zo maak je een zware beleving lichter. Grote kans dat je hoofdpijn en andere lichamelijk kwaaltjes minder worden. Met de Matrixmethode pak je namelijk psychosomatische klachten aan.”

Snel en effectief!

Je hebt faalangst. Of je bent ergens enorm bang voor. Wat het ook is: je hebt het zelf in je hoofd gepraat. Dus kun je het ook zelf kwijt komen. In één gesprek kun je al een hoop bereiken. Sterker nog: binnen een kwartier is al zoveel haalbaar. Dit door in te zoomen op die (faal)angst. Wat komt er in je op als je daaraan denkt? “Nou, ik kan het niet!” – Wat is het naarste woord in die gedachte? “Niet!” Gum dat woord uit; wat krijg je dan? “Ik kan het!” Ja, jij kan het!
Zie het gehele plaatje voor je en gum de negatieve woordjes letterlijk uit in je hoofd. Dit wordt jouw nieuwe waarheid!

Weg met de boosdoener

Bij de Matrixmethode ontdek je zelf de oplossing van je probleem. De coach stelt alleen de juiste vragen om tot deze oplossing te komen. De strategie die jij onbewust gebruikt in het dagelijkse leven, de boosdoener, die verander je en vervang je voor een betere. Eentje die je zelf bedenkt en die je probleem voor altijd oplost. “Wat dus niet wil zeggen dat het beeld, de ervaring, de herinnering ineens weg is. De beleving wordt alleen anders. Je hoofd is anders geprogrammeerd en je fragment is ontladen. Dus met andere woorden: het zit nog in je hoofd. Maar het doet je minder – het beperkt je waarschijnlijk niet meer in je dagelijks leven”, aldus Thea. Niet alleen pak je een probleem bij de wortel aan, met een blijvend effect. Ook voorkom je problemen in de toekomst door je nieuwe denkstrategie.

C-a-p-p-u-c-c-i-n-o

Niet alleen wordt de Matrixmethode gebruikt in coaching. Het is ook geschikt om informatie handiger te onthouden. Daarom is het een ideale leermethode waarin taal- en rekenproblemen opgelost kunnen worden. Dit weer allemaal met ons voorstellingsvermogen. Weet je niet hoe je cappuccino schrijft? Of herinnering (nog zo’n rot woord 😉). Test het zelf maar. Zie het woord voor je. Schrijf het op in je hoofd. Gum de verkeerde spelling uit en verbeter het woord. Sla dit beeld op en zet het klaar in je hoofd. Nu kun je ernaar grijpen zodra je het nodig hebt. Het alfabet is een vergelijkbaar voorbeeld. Het hoofd van een kind is chaotisch. Maar door het alfabet te zingen en in stukjes te knippen, wis je het oude – het chaotische – en breng je structuur. Zo zet het hoofd van het kindje de letters klaar voor gebruik in de toekomst.

Niet langer verlamd

Zien, horen, voelen, ruiken, proeven, denken. Alle zintuigen worden ingezet bij de Matrixmethode. Heb jij een nare ervaring waarbij die enge ogen je blijven achtervolgen? Vervang de ogen dan door een lieve, zachte ogen (zintuig: zien). Had jij een auto-ongeluk en hoor je die oorverdovende knal nog elke keer als je eraan terugdenkt? Zet het beeld stop op het naarste punt en zet er een muziekje onder (zintuig: horen). Zo kun je een ervaring stapje voor stapje aanpakken en zorg je ervoor dat de negatieve aspecten die jou van angst verlammen, vervagen.

Matrixmethode coaching

Niet alleen voor angsten

Kortom: de truc van de Matrixmethode is het visualiseren van een situatie en de negatieve aspecten daarvan in je hoofd vervangen. Maar niet alleen bij negatieve ervaringen kan het visualiseren helpen. Thea: “Denk maar eens aan iets moois, bijvoorbeeld een leuke herinnering. Heb je al iets bedacht? Maak het meest fantastische plaatje voor jezelf, voeg daar een heel intens gevoel aan toe. En een lekker geurtje. Voeg er nog een lekker smaakje aan toe, doe er een fijn geluid bij en voeg er tot slot een krachtige gedachte bij. Als dit alles gevisualiseerd is, stel jezelf dan de vraag: wat kun jij vandaag doen om bij dit fantastische plaatje te komen?”

Weet je ook al alles over Repairing Balance? Een redelijk simpele, maar zeer effectieve coachingsmethode.

a4works bestaat uit verschillende professionals in verschillende richtingen. Denk aan loopbaancoaching, jobmarketing, personal branding, re-integratie & outplacement, personeelszaken, energiebalans, vitaliteit, stressmanagement, mindfulness, ondernemerscoaching. Regelmatig worden bijeenkomsten georganiseerd, waarin steeds weer een ander a4works lid aan het woord komt en meer uitleg geeft over zijn of haar vakgebied.