De Kragt van vertrouwen & verbindende leiders

Leiderschap, het is een vak apart. Daar weet coöperatie Verbindend Leiden alles van. Ze organiseerden de netwerkbijeenkomst ‘Verbindend Leiderschap & de Kragt van Vertrouwen’, waar het bedrijf Kragten centraal staat. Hier kan het een en ander van worden opgestoken. Dus, lees en leer!

Het is de week van het werkgeluk. Mooi aansluitend op het thema, want hoe kan een werknemer tevreden zijn zonder vertrouwen; zonder een verbindende leider? Als eerste aan het woord is Joris Janissen, directeur van advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Kragten. Geheel in thema vertelt hij hoe verbindend leiderschap binnen Kragten wordt toegepast op de werkvloer en wat hun bedrijf anders maakt. En wat zien we… Een hoop raakvlakken met de Positieve Gezondheid.

Iedereen is gelijk

Het begint bij de missie van het bedrijf: “Wij geloven dat een duurzaam vertrouwen in onze klanten en onze medewerkers alsmede de kracht van onze kennisrijke organisatie leidt tot een optimale bijdrage aan de uitgebalanceerde inrichting en instandhouding van onze leefomgeving.” Vertrouwen in de klanten én de medewerkers: het springt eruit. Binnen elk bedrijf wordt gezegd dat er vertrouwen is in de medewerkers, maar vervolgens checkt de manager wel álles wat je doet. Bij Kragten lijkt het vertrouwen en de waardering zéér oprecht. Janissen: “Onze onderneming bestaat uit mensen. Dat is het enige kapitaal dat we hebben, op wat computers en de panden na. Als je al die mensen meeneemt in het verhaal van het bedrijf, dan komen de cijfers vanzelf.”

“Bij ons bepaalden medewerkers de hoogte van de bonus en het salaris van het bestuur. Ook ontvangt iedereen dezelfde bonus, ongeacht de resultaten”

Geen haasjes in dit bedrijf

Kragten werd in 1954 opgericht als echt familiebedrijf. Hoewel het laatste familielid inmiddels uit het bedrijf is, probeert Kragten het familie-DNA sterk te behouden. Ze willen dan ook niet te groot worden (zijn nu met 185 medewerkers) en onder een bepaalde omzet blijven, om zo de bedrijfscultuur te behouden. “Iedereen voelt zich hier een beetje eigenaar. We willen dat iedereen met energie, passie, plezier, betrokkenheid en vol trots op het werk verschijnt. Dus daar proberen we alles aan te doen.” Hij legt uit dat er geen sprake is van een afrekencultuur, dat er jaarlijks maar één rapportage wordt gemaakt: het maatschappelijk jaarverslag en dat de medewerkers veel zeggenschap hebben. Zo bepaalden de medewerkers de hoogte van de bonus en het salaris van het bestuur. Ook zijn er geen groepen en ontvangt íedereen een gelijke bonus. “We zijn één bedrijf, hebben vertrouwen in íedereen en willen dus ook iedereen belonen. Daarnaast willen we geen haantjesgedrag stimuleren”, aldus Janissen.

Boeken waarop het verbindend leiden van Kragten gebaseerd is:

 • Rijnland (Jaap Peters, Mathieu Weggeman)
  Niet de baas, maar wie het weet mag het zeggen
 • Reinventing organizations (Frederic Laloux)
  Cyaan organiseren: meer zingeving en bezieling op het werk
 • Verdraaide organisaties (Wouter Hart)
  Vanuit de bedoeling (leefwereld) en niet vanuit de systemen (systeemwereld)
 • Waarom zijn er zoveel soorten? (Menno Schilthuizen)
  Het ecosysteem zal zich altijd aanpassen aan veranderende omstandigheden (netwerk denken) veerkrachtig zichzelf verbeterend

Anders dan anderen

Wat ook anders is aan Kragten, als je het vergelijkt met andere bedrijven, zijn de functieomschrijvingen of -profielen. Die zijn er namelijk niet. Ze kijken of iemand binnen de bedrijfscultuur past en zoomen in op iemands krachten. Janissen: “uniek zijn verbindt ons allemaal. Allemaal hebben we onze eigen talenten en krachten.” Uitgangspunt is dan ook altijd: waar krijg je energie van en wat zijn je krachten? Daarmee gaan ze aan de slag. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en er zijn opleidingsmogelijkheden, in- en extern. Een gelukkige werknemer staat bij Kragten centraal. Onlangs vierden ze iemands 50 jaar in dienst – zou dat ermee samenhangen?


kragt van vertrouwen

Verder handelen ze op basis van ‘De Kragt van Vertrouwen’. Het dikke CAO boek van vroeger met daarin alle arbeidsvoorwaarden (71 pagina’s) is in 2015 dan ook teruggebracht naar vier pagina’s, met als motto: ‘we hebben het er samen over’. Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd. Maar vooralsnog werkt het. Alleen HR is er soms wat minder blij mee, grapt Janissen.

Gezond & verbonden

Aangezien het geluk van de medewerkers centraal staat, mag het stukje gezondheid niet ontbreken. Elke dag ligt er vers fruit klaar op de kantoren en ook heeft iedereen de mogelijkheid om een sportabonnement te nemen. Onder het geluk valt ook de verbinding tussen alle medewerkers. Om dit te stimuleren organiseert het bedrijf bedrijfsevents, met als grootste de ‘Kragten Doet! Dag’. Alle medewerkers die samen een paar uurtjes werken voor het goede doel. Zo werd afgelopen jaar in één dag – door de 185 medewerkers – een sport-en-spel bos aangelegd bij Latatste School in Horn – een school voor het speciale onderwijs. Janissen: “Ook dit is Kragt en dit zegt denk ik wel iets over ons bedrijf. Zo zoeken we verbinding met onze mensen en we zijn er ongelooflijk trots op!”

Zie jij de raakvlakken met de Positieve Gezondheid? Als je het ons vraagt, een erg mooi bedrijf en een voorbeeld voor genoeg andere bedrijven.

Streef jij naar meer werkgeluk? Wil jij de Positieve Gezondheid toepassen binnen jouw bedrijf, in jouw werk of in je privéleven? Neem vooral even contact met ons op.