24-04-2019 | Joelle Panis

Hoe laad jij jezelf op?

OpladenWe zijn uitgeput, gaan met tegenzin naar het werk en voelen ons soms zo leeg. “Let op jezelf en werk niet te hard”, roept je omgeving. Maar dat is niet de oplossing! Je werkt niet te hard, dat bestaat niet. Je laadt jezelf te weinig op! Stel jezelf de vraag: wat gééft mij energie?

Moe opstaan, geen energie meer hebben aan het einde van een werkdag: het lijkt wel normaal tegenwoordig. We leven naar het weekend en naar onze vakanties toe, want dan kunnen we weer opladen. Dat je op werkdagen na zessen ‘op’ bent, dat is toch gewoon normaal? Je hebt toch ook hard gewerkt.

Maar liefst 16 procent van de werkenden tussen de 15 en 75 jaar oud, voelt zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid door het werk. Dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in eind 2018. In 2015 was dit nog maar 13 procent. Er wordt gesproken over een leeg gevoel na een werkdag, over moe opstaan en moeite om met mensen samen te werken. Herkenbaar?

Een burn-out normaal?
Het zijn indicaties voor een beginnende burn-out, maar tegenwoordig ook geaccepteerde vormen van vermoeidheid. Maar door zo door te leven en door blootgesteld te worden aan flinke (werk)stress, is de burn-out dichterbij dan je denkt. Hij reikt om de hoek en kan elk moment toeslaan. Maar hoe kan dit dan? Wordt er teveel gevraagd van de werknemers? Nee, denkt Van Rhenen, bedrijfsarts bij arbeidsorganisatie Arbo Unie. Aan NRC laat hij weten dat we werkstress helemaal verkeerd benaderen en behandelen. “Er wordt helemaal niet naar de juiste oorzaken van stress gekeken. Want als uitputting er maatschappelijk ‘gewoon bij hoort’, dan blijft het moeilijk om op tijd te zien: die begint opgebrand te raken. Terwijl zo’n vermoeidheid er intussen voor zorgt dat prestaties slechter worden en er meer ongelukken gebeuren.”

Als je telefoon leeg is, leg je die dan een week op je aanrecht,
of stop je hem in de lader? Dat geldt ook voor jou!

We laden niet voldoende op
Maar nog erger, is volgens Van Rhenen als we onze vermoeidheid wél serieus nemen. We denken al snel: ‘Ik werk te hard, te veel’, maar wat er daadwerkelijk aan de hand is: we laden niet genoeg op. Wie stress wil tegengaan, of zelfs voorkomen, moet dát vinden dat ons uitgeput maakt. Je verbruikt niet te veel energie. Het probleem is dat je jouw energielevel niet bijvult. Minder werken, of minder hard werken, is dus absoluut niet de oplossing van het probleem. Wat wel? Het antwoord vinden op de vraag: wat gééft mij energie? Neem je telefoon als voorbeeld. Als je telefoon leeg is, leg je die dan een week op je aanrecht, of stop je hem in de lader? Dat geldt ook voor jou!

Wat doe jij om op te laden? Sporten? Denk dan nog eens goed na. Want gééft jou dat daadwerkelijk energie? Het kan inderdaad voor een tijdelijke opleving zorgen, maar echt energie geven doet het uiteindelijk niet. Niet alleen althans. Er is meer voor nodig. Opladen gaat namelijk om de dingen die ons structureel gelukkig maken. Dit kan werk gerelateerd zijn, of betrekking hebben op je privéleven. Waar doe je het allemaal voor? Wat is jouw ambitie? Zijn dit moeilijke vragen om te beantwoorden, dan maak je waarschijnlijk niet optimaal gebruik van de energie die je hebt. Zonde! Ga dit eens uitzoeken en zorg ervoor dat je over een tijdje ’s ochtends naar je werk vertrekt met het gevoel: dáár heb ik zin in. Ja, dat kan echt!

Het is níet normaal!
Om terug te komen op de eerste alinea: ‘op’ zijn, normaal is het zeer zeker niet! Het aantal burn-outs stijgt aanzienlijk de afgelopen jaren. Ook dit weer lijkt gewoon te worden. Maar bedenk eens: gemiddeld blijven mensen met burn-out 189 dagen ziek thuis. Dit kost verschrikkelijk veel geld; in totaal bijna €9 miljard. Zeer nadelig voor de Nederlandse economie dus. Daarnaast hoort het leven toch fijn te zijn, geen gevecht tegen je gezondheid en energielevel. Of niet dan?

Dat is waar de positieve gezondheid komt kijken. Een gedachtegoed, dat streeft naar gezonde, vitale en gelukkige mensen. Mensen die werken vanuit hun kracht en niet vanuit hun beperkingen. Ze leven gezond en weten waar ze energie van krijgen.

Weet jij even niet hoe je kan opladen om weer op volle kracht te komen ?

W i j  g e v e n  j o u  w a t  t i p s !

Ontladen
Wil je het meeste uit een batterij halen, dan moet je hem zo nu en dan helemaal leeg laten lopen. Jij bent vergelijkbaar met een batterij, dus zorg ervoor dat jij jezelf helemaal ontlaadt. Hoe?

  1. Schrijf al je to do’s van je af
  2. Schrijf al je problemen van je af
  3. Maak je lichaam moe, ga intensief sporten
  4. Neem de tijd in een warm bad of een sauna
  5. Heb je een partner? Duik met hem of haar het bed in, en dan niet direct slapen 😉

Resetten
Geef jezelf een dagje te tijd om te ontspannen, bij te komen en te resetten. Blijf lang in bed liggen, hang rond in je huis, ga naar een spa, maak een heerlijke wandeling, boek een hotelovernachting in een mooie natuurlijke omgeving: alles wat jij maar wil! Wat zorgt bij jou voor de ultieme ontspanning? Laat je geest even helemaal uitrusten. Durf niet te denken aan je werk!

Geestelijk opladen
Ben je uitgerust? Dan is het tijd om op te laden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dag mindful te leven en te mediteren. Dit heeft positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksbeleving. Het brengt je verder tot rust, laat je stress los en je krijgt weer overzicht over je leven. Hoe doe je dit? Zoek een fijn (rustig) plekje, zet een rustig muziekje op, concentreer je op je ademhaling en denk aan helemaal niks! Merk je dat je weer wordt meegenomen door je gedachten? Focus je dan weer op je ademhaling.

Lichamelijk opladen
Je lichaam opladen is heel simpel. Je stopt met het toevoegen van voeding die je lichaam belemmert om optimaal te functioneren. Natuurlijk voeg je vervolgens de voeding toe die je lichaam nodig heeft: voeding met veel voedingsstoffen en weinig onnatuurlijke toevoegingen. Heb je veel stress gehad, dan is er grote kans dat je een vitamine tekort hebt. Eet daarom veel fruit, groenten, noten en zaden.

Mentaal opladen
Nu je bijna helemaal opgeladen bent, mag je weer nadenken. Maar alleen nadenken over jezelf. Want zijn zijn nou de antwoorden op die lastige vragen? Wat geeft jou energie? Wat zijn jouw krachten? Wat zijn jouw ambities. Doe nieuwe inspiratie op: lees bijvoorbeeld een goed boek, probeer bijvoorbeeld in contact te komen met interessante mensen of ideeën, bekijk presentaties die jou aan het hart gaan of spreek af met een inspiratievolle vriendin.

Pak je rust- en geluksmomenten
Voel jij je weer energiek, gezond en geïnspireerd? Niet meer futloos, maar heb je juist weer zin in het leven? Dan ben je helemaal opgeladen. Laat het de volgende keer niet meer zo ver komen, door op tijd jouw momentjes te pakken. Wat geeft jou rust en maakt jou gelukkig? Zorg ervoor dat dit de rode draad door je leven wordt, niet die dingen die jouw energie juist opvreten.