De suikerklontjes in jouw eten tellen.. Durf jij het aan?

Suiker. Over het algemeen niet heel goed voor je. Toch zijn we ons niet bewust van alle suiker die we dagelijks binnenkrijgen en welke producten het (flink) bevatten. Dat bewees de tweedaagse workshop ‘Gezonde voeding’.

Wist jij al dat we in Nederland gemiddeld 30 suikerklontjes per dag binnenkrijgen? Dat is maar liefst 44 kilo suiker per jaar! Wat je streven zou moeten zijn? 13 suikerklontjes per dag! Er valt dus nog heel wat te leren en behalen op het gebied van gezonde voeding. Suiker speelt een grote rol in de workshop. Suiker is niet per definitie slecht voor je. Sterker nog: je lichaam heeft suiker nodig! Maar te veel van iets, is nooit goed. Dat geldt al helemaal voor suiker. Het kan leiden tot overbelasting van de alvleesklier, tot overgewicht, diabetes, tandproblemen en meer. Ook in je hersenen gebeurt een hoop. Is het jou al eens opgevallen dat je nóg meer zin in zoetigheid krijgt na het eten van een zoete snack? Dat komt door de dopamine die vrijkomt: een stofje dat je een gelukkig gevoel geeft. Daar wil je meer van! Dat is nou juist het gevaar.

Samen Meedoen met Femvit!

´Gezonde voeding´ is onderdeel van het Samen Meedoen programma en leefstijl- en diabetescoach Femke geeft de tweedaagse workshop, geheel in het teken van bewustwording omtrent voeding. Wat is nou écht gezond, hoeveel suiker bevat een product en wat kun je beter laten?

Alle ogen zijn op Femke gericht zodra ze de verlossende antwoorden gaat geven. Hoeveel suikerkontjes zitten in……

Blikje cola – 8
Snickers – 8
Portie tomatenketchup – 2
Portie BBQ saus – 5
10 snoepjes – 6
Peer – 3
Plakje peperkoek – 4
Roze koek – 6
Ui – 1
Portie hagelslag (melk) – 4
Aardappel – 0

‘En light producten dan?’

De mond van verschillende deelnemers valt open. Ja, dat is even schrikken. Het kan nog eens knap lastig worden om maar 13 suikerklontjes per dag binnen te krijgen! Eén blikje cola, één peer en één ui, brengen je dus al aan de maximale hoeveelheid suiker die je op een dag mag binnenkrijgen. Misschien toch de frisdrank in het vervolg maar laten staan. “En light producten dan?”, wordt gevraagd. Een slimme vraag, want zo kun je alsnog veel lekkers eten en drinken, zonder de suikers binnen te krijgen. Toch?

In principe zitten er inderdaad minder tot geen suikers in, maar dat maakt het product absoluut niet gezonder. Er wordt namelijk een hoop troep in gegooid die je niet binnen wil krijgen. Bovendien werken de producten averechts en word je er juist dik van, legt Femke verder uit. Waarom? Omdat je hersenen de zoete smaak herkennen als suiker – een enorm belangrijke brandstof voor je lichaam. Maar je lichaam krijgt de brandstof, en dus ook niet de energie binnen waar het op rekent. Als reactie vraagt je lichaam om extra brandstof; je krijgt honger en gaat meer eten! Dus wil je gezond leven, dan kun je beter light producten vermijden en gewoon ietsjes minder eten van het suiker bevattende product.

Natuurlijke suikers beter voor je?

Fruit is gezond. Dat weet toch iedereen? Dus eten we al gauw een netje mandarijnen leeg of een bak druiven. Zoals we zagen, bevat een peer 3 suikerklontjes. “Maar dat zijn toch de góede suikers? Die mogen we toch wel eten?”, vraagt een deelnemer aarzelend. Natuurlijk mag je fruit eten. Maar helaas maakt je lichaam geen onderscheid tussen natuurlijke of toegevoegde suikers. De suikers uit fruit zijn dus niet gezonder dan die uit snoep. Ook voor fruit geldt dus: eet met mate!

Natuurlijk is het fruit (en alle andere natuurlijke producten) zelf wel een stuk gezonder dan snoep, omdat er goede voedingsstoffen inzitten en je suikerspiegel minder snel stijgt dan bij toegevoegde suikers. Fruit zit vol vitamines. Tenzij het geperst is, want dan blijft voornamelijk de suiker over en worden alle goede stofjes eruit gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit. Natuurlijk is het wel eens lekker, maar het kan niet tippen aan echt fruit. Dat heb je immers nodig. Neem het advies van twee stuks fruit per dag (200 gram) dus ook serieus. Niet meer, niet minder.

Let op je suikerspiegel!

Wil jij gezond leven? Bekijk dan het etiket van een product voordat je het in de winkelwagen gooit. Zo bevatten veel producten (bijv. kant-en-klaar maaltijden of sausjes) veel suikers waarvan je niet afweet. Door regelmatig kaneel te eten, kun je jouw suikerspiegel stabiel houden, waardoor je minder zin hebt in zoet. Een eiwitrijk ontbijt heeft hetzelfde effect. Eitjes, volle yoghurt, avocado of wat dacht je van pancakes gemaakt van alleen 2 eieren en 1 banaan (en eventueel wat kaneel).

Probeer snelle suikers (koekjes, snoep, frisdrank, witbrood, witte pasta, witte rijst) zoveel mogelijk te vermijden. Deze verhogen namelijk je bloedsuikerspiegel enorm snel.
Eet ook minstens 2 keer per week vis, zodat je de juiste vetten binnenkrijgt en denk aan hoe goed vezels in peulvruchten en volle granen als boekweit en havermout voor je zijn.
Letten op je voeding, in combinatie met genoeg slaap, beweging en rust aan je hoofd, zorgt ervoor dat je suikerspiegel stabiel blijft, zodat jij een gezond leven leidt.

Cheat-days!

Maar moet je dan echt áltijd opletten en bezig zijn met wat je eet? Femke vindt van niet en leeft graag volgens de 80/20 regel. Doordeweeks zo gezond mogelijk leven en in het weekend lekker cheaten en extra genieten! Door deze balans heb je geen dieet nodig, blijf je op gewicht én ben je gelukkig. Want ja, eten maakt je gelukkig!