Je eigen Blue Zone creëren met UWV

We zijn vandaag in Heerlen om de Positieve Gezondheid te introduceren. In samenwerking met UWV Sociaal Medische Zaken hebben werkzoekenden zich kunnen inschrijven voor deze workshop om zo meer kennis op te doen over het onderwerp en geïnspireerd te raken over hoe ze positiever in het leven kunnen staan.

a4worksleden Majelle Panis, Thea Coumans en Jan Gooren stellen zichzelf kort voor en vertellen over a4works. Ze weten hoe het is om niet gelukkig te zijn in een baan, en zochten daarom hun eigen weg naar geluk en zingeving. Jan: “De energie was op. Ik kon niet nog jaren zo doorgaan, dus gooide ik mijn leven om. In mijn omgeving zeiden mensen: ik zou willen dat ik dat ook durfde. Aha, er zijn dus meer mensen, dacht ik. En ja, die zijn er. Je bent niet alleen.” Positieve Gezondheid was voor Jan eigenlijk direct heel herkenbaar. Lichamelijke klachten, sociaal niet lekker… “Maar als je dat in balans brengt, dan komt de rest vanzelf. Positieve Gezondheid is voor mij een mindset. Een manier van denken en hoe je in het leven staat.”

“Creatief? Schilder je? Nee, niet op die manier. Creatief in het overleven.”

Contact maken

Iedereen heeft een naamsticker. Hier mag een goede eigenschap van zichzelf bij worden geschreven. “O, en die eigenschap moet beginnen met jouw voorletter”, voegt Mirjam van der Meij, officiële trainer in de Positieve Gezondheid, eraan toe. “Oef”, en gelach gaat door de zaal. Dat maakt het wat lastiger. Vervolgens wordt de groep gemengd en mag iedereen rondlopen, elkaar aankijken en elkaar begroeten. Contact maken dus. En als laatste stap: de naamstickers van anderen bekijken. Gesprekken ontstaan. “Joëlle – Jolie… Wat is dat, Jolie?”, wordt gevraagd. “Leuk, vrolijk, maar dan in het Frans.” “Hey, maar dat is niet de bedoeling! Mevrouw, deze mevrouw zit hier met Franse woorden te gooien”, grapt hij. Ook andere gesprekken krijgen een onverwachte wending. “Creatief? Ik schilder ook wel eens. Wat doe jij?”, wordt gevraagd. “Nee, niet op die manier. Ik ben creatief in het overleven”.

Tijd om dieper in de Positieve Gezondheid te duiken. Wat is het precies? En belangrijker nog: wat betekent het voor jou? Mirjam vertelt erover en licht de invalshoek van de Positieve Gezondheid uit: “het focust op jou als mens, op jouw veerkracht en op het hebben van energie.”

Dit is absoluuut geen Positieve Gezondheid 😉

Jouw eigen Blue Zone

Gebieden in de wereld waar mensen oud worden zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. Dat noemen ze de Blue Zones, vertelt Mirjam. Sardinië (Italië), Acciaroli (Italië), Ikaria (Griekenland), Öland (Zweden), Okinawa (Japan), dat is de top 5 Blue Zones. Wat doen ze daar anders?

  1. Hun sociale contacten: ze hebben sterke vriendschappen en ondernemen veel samen.
  2. Gezonde voeding: ze eten verse, lokale en gezonde voeding. Niet te zoet, niet te zout. En als ze eten, eten ze redelijk kleine porties.
  3. Beweging: Traplopen, in de tuin werken, wandelen. Ze bewegen genoeg, maar de sportschool, daar kom je ze niet tegen.
  4. Genoeg rust: Siësta’s, tijd voor zichzelf, op tijd naar bed…
  5. Zingeving: Elke dag opnieuw hebben ze zin om hun bed uit te komen.

Kan dat in Nederland ook ondanks dat we geen eiland zijn, vraagt Mirjam. Nee! Klinkt het stellig vanuit de groep. “Waar halen we hier gezonde voeding vandaan met de luchtvervuiling enz.? Dat kan toch niet!” Er ontstaat een kleine discussie. “Zelf verse groenten snijden.” “Geen voorverpakte producten kopen.” “Bij lokale boeren producten halen.” “E-nummers vermijden.” Dat kun je wel al allemaal doen, zijn ze het over eens. “Ja”, zegt Mirjam. “Je kan in ieder geval zo gezond mogelijk zijn! En je kan jouw eigen Blue Zone creëren!”

Zingeving in het concentratiekamp

Viktor Frankl, was een Oostenrijks neuroloog en psychiater en een inspiratiebron voor bedenker van de Positieve Gezondheid: Machteld Huber. Viktor zat namelijk in een concentratiekamp: een verschrikkelijke tijd, waarin je alles kwijt bent. Je hebt geen idee of je het gaat redden. Viktor zag wie het ging halen en wie niet, wat hij herkende 2 soorten: mensen zonder zingeving; heel kwetsbaar. En mensen met zingeving: zij bleven zichzelf doelen stellen, hoe rot de situatie ook was. Viktor behoorde tot het tweede soort en overleefde het kamp. Vervolgens verdiepte hij zich in zingeving. Een kernvraag uit zijn onderzoek: wat maakt het leven de moeite waard? En tevens één van de meest belangrijke vragen uit de Positieve Gezondheid.

Gespannen? Masseer jezelf dan voor de nodige ontspanning!
Mirjam doet voor hoe je het doet.

Basisbehoefte voor goed werk

Na het verdiepen in de Positieve Gezondheid en het spinnenweb, volgt verdere informatie over de aankomende workshops: gezond bewegen, gezonde voeding, rust en balans, maak je hoofd leeg, werken aan je mindset. Nu is het aan iedereen zelf om alvast na te denken over hun eigen Blue Zone. Deelnemer Robin (26) is in ieder geval positief. “Ik kende de Positieve Gezondheid vanuit mijn werk. Je hebt het nodig om lekker in je vel te zitten; ik zie het als de basisbehoefte om goed werk te kunnen verrichten. Mensen die zonder werk thuis zitten, kunnen heel goed positieve gedachten gebruiken. Ook is het fijn weer het gevoel te hebben ergens bij te horen. Ik vond vandaag leerzaam. En wat ik zelf interessant vind, in het proces van het werk zoeken, is de focus op wat wél kan. Wat kan ik?”

a4works wil graag zoveel mogelijk werkzoekenden aan een baan helpen. Dat begint bij ontdekken wat iemand eigenlijk écht wil. Eén van de projecten die gericht is op het vinden van (betaald) werk, is Klaar voor Werk. Lees er meer over!