Beren van de weg halen. En houden.

Positieve Gezondheid, voor iedereen kan het een andere betekenis hebben. Zingeving haal je namelijk uit verschillende dingen en is per persoon verschillend. Majelle Panis, voorzitter van a4works, vertelt over de Positieve Gezondheid in haar leven en de beren op haar weg.

Wat betekent Positieve Gezondheid voor jou?

“Als ik inzoom op mijn leven, zijn er een aantal dingen die ik echt belangrijk vind, waar ik oprecht gelukkig van word en waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Mijn gezin en familie, mijn katjes en hond, mijn heerlijke huis. Elke dag sta ik daar even bij stil en denk ik na over hoe dankbaar ik ben. Hierdoor creëer ik een extra gevoel van dankbaarheid, wat zorgt voor nog meer positieve gevoelens. Positief trekt positief aan, dus zullen er goede dingen op mijn pad blijven komen. Dat is voor mij Positieve Gezondheid. Dan is er mijn werk. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is voor mij zeer zeker zinvol. Hoe ik dat zo zeker weet? Ik wil alles op z’n kop zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Het geeft me energie; het maakt me blij.”

“Ook omgaan met mijn lichaam is voor mij Positieve Gezondheid. Ik sport genoeg, let op wat ik eet en zorg dat mijn balans goed is. Hierdoor zit ik lekker in mijn vel. Dat is niet alles. Want er zijn ook een hoop kleine dingen die voor geluksmomentjes zorgen en dus bijdragen aan mijn eigen Positieve Gezondheid. Bij mij is dat bijvoorbeeld als ik in een tropisch land – met mijn voetjes in het warme zand – sta. Of als ik thuiskom in een vers gepoetst huis en mijn katjes en hondje me vrolijk begroeten. Of als mijn dochter en kleindochter onverwacht voor de deur staan.”

Beren van de weg halen

Hoe Positief Gezond ben je echt?

“Ik ben absoluut Positief Gezond. Op alle gebieden doe ik wat voor mij belangrijk is.
Natuurlijk eet ik wel eens ongezond, of sla ik het sporten wel eens over. En kom ik soms terecht in lastige periodes, heb ik baaldagen en ben ik wel eens onzeker over de toekomst. Dat is in principe niet Positief Gezond, maar als je het oppakt en van een afstandje bekijkt, kan het je verder brengen en bewuster maken.
Ik voel aan alles dat ik Positief Gezond ben. Ik ben tevreden; op alle vlakken. Er is ook ruimte voor verbetering. Elke dag opnieuw ben ik bewust bezig met hoe ik nog gezonder kan worden en hoe ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Je bent nooit klaar en je blijft je leven lang leren. Dat is ook mijn intentie.”

Was jij altijd al Positief Gezond?

“Vroeger zag ik nog wel eens beren op de weg. Ik durfde er niet langs. En als ik echt langs moést, dan kostte me dat zoveel moeite. Tegenwoordig zie ik de beren nog altijd, maar ik accepteer ze. Liefst word ik vriendjes met ze. Soms staan ze me nog wel in de weg, maar ze belemmeren me niet meer zo. Ik kies er tegenwoordig voor te focussen op het positieve. Dat vond ik niet altijd even gemakkelijk.
Ook was ik vroeger, onbewust, bezig met wat de omgeving van mij verwachtte. Of ja, wat ik dacht dat de omgeving van me verwachtte. Een fulltime job, carrière maken, het kantoorleven. Ik werkte hard, maar er zat iets niet goed. Ik worstelde steeds weer in verschillende banen, maar het kon me niet motiveren en het maakte me absoluut niet gelukkig. Dat zorgde voor onrust in me. Voor 80% was ik helemaal tevreden over mijn leven. Mijn kinderen, mijn katjes, hond, mijn man, ons huis. Maar ik bleef zoeken naar die laatste 20%. Die vond ik een aantal jaar geleden toen ik mijn carrière-pad helemaal omgooide. Ik wilde iets doen wat me een zinvol gevoel gaf. Dat doe ik nu. Mensen bewust maken. Mensen inspireren en motiveren.”

Wanneer is iemand niet Positief Gezond?

“Als je overleeft in plaats van leeft. Je leeft op de automatische piloot. En denkt dat dit zo hoort. Je bent niet ongelukkig, maar ook niet echt gelukkig. Je weet zelfs niet (meer) hoe het voelt om gelukkig te zijn. Je krijgt nooit echt een voldaan gevoel, geen gevoel van welbevinden. Je doet gewoon wat er van je verwacht wordt, op het werk en thuis. Dag in, dag uit. Van binnen heb je heel andere behoeftes. Maar die zitten diep verstopt, die heb je nog niet onderzocht. Of je geeft er in ieder geval niet aan toe.”

En iemand met overgewicht: kan die Positief Gezond zijn?

“Ja, zeker. Het gaat om hoe jij je voelt. Voel jij je goed, zit je lekker in je vel en ben je tevreden met je lijf en met je leven? Dan maakt wat extra gewicht helemaal niet uit. Zolang het maar bij jou past. Extreem overgewicht is natuurlijk nooit echt gezond. Maar ik denk dat we zelf best goed aanvoelen wat nog goed voor ons is en wanneer het te ver gaat. Zo werkt ons innerlijk kompas.”

Is een Positief Gezond persoon per definitie een gelukkig persoon?

“Nee. Geluk, dat zijn piekjes. Het is een gevoel dat in je zit, maar je kan er soms niet bij. Altijd gelukkig zijn, dat kan niemand. Je hebt er zelf namelijk niet altijd invloed op. Je kan álles hebben, maar je niet gelukkig voelen. Wat wel kan, is altijd tevreden zijn. Ondanks de zwarte stukken in je leven, de frustratiemomenten die je zo nu en dan hebt, je onzekerheden. Je bent tevreden. Je bent je heel bewust van wat je wél hebt en staat positief in het leven. Hierdoor vergoot je de kans op geluk en gelukkig zijn. Want wat je aandacht geeft, groeit en trekt aan. Er zal dus meer en meer positiviteit in je leven verschijnen als je ervoor kiest te focussen op het positieve.”

Majelle Panis – Voorzitter a4works –
Puur Gezonde Zaken – Ambassadeur
van de Positieve Gezondheid –
Geliefde moeder & partner –
Grote dierenvriendin – Huismus

Majelle’s geluk